Nemocnica AGEL Bratislava: Nová éra rehabilitačnej starostlivosti na Slovensku

19. 2. 2024
Neďaleko centra Bratislavy, v lokalite Krásna Hôrka, sa otvára nová kapitola modernej medicíny. Nemocnica AGEL Bratislava, novozaložené liečebné zariadenie, sa už teraz môže pýšiť tým, že je najväčším centrom robotickej rehabilitácie na Slovensku. Cieľom vedenia novej nemocnice je stať sa najlepšou rehabilitačnou nemocnicou v krajine, a to ako z hľadiska úrovne medicíny, tak aj technického vybavenia. Toto zariadenie ponúka nielen špičkové technológie, ale aj novú nádej pre pacientov, ktorí hľadajú cestu k zlepšeniu svojho zdravotného stavu. Celý projekt bol financovaný z vlastných zdrojov. Celková investícia do výstavby a vybavenia zdravotníckou technikou presiahla sumu 12 miliónov eur.
newsItem.title

Miesto, kde dnes stojí nemocnica, je s rehabilitáciou historicky spojené. Už před viac ako 20 rokmi tu fungovalo doliečovacie centrum a rehabilitačná klinika, ktorá neskôr zanikla. „Projekt našej nemocnice prešiel niekoľkými transformáciami, kým dosiahol svoju súčasnú podobu. Od mája roku 2022 sme začali intenzívnejšie pracovať na projekte rehabilitačnej nemocnice, pričom na samotnej stavbe sa pokračovalo na jeseň 2022 s ambíciou dokončiť práce do júna 2023,“ začal svoje rozprávanie riaditeľ Nemocnice AGEL Bratislava MUDr. Jakub Rybár.

Stavba nemocnice bola dokončená na jar v roku 2023, pričom kolaudácia začala v lete toho istého roku. „Intenzívne sme pracovali a podarilo sa nám kolaudáciu dokončiť za približne štyri mesiace. V novembri sme úspešne získali všetky potrebné povolenia, vrátane hygienických a začali sme pilotnú prevádzku už v decembri,“ upresnil riaditeľ s tým, že počas tohto obdobia sa zameriavali na nastavovanie procesov a zároveň prijímali do starostlivosti prvých pacientov, lôžkových aj ambulantných. „Počas Vianoc sme vykonali technickú odstávku, aby sme odstránili posledné technické nedostatky,napríklad problémy s kúrením alebo vzduchotechnikou. Od 2. januára sme už začali plnú prevádzku nemocnice bez akýchkoľvek obmedzení,“ dodal riaditeľ MUDr. Jakub Rybár.

ŠTRUKTÚRA NOVEJ NEMOCNICE

Ako to vyzerá vo vnútri novej nemocnice? Už na prízemí nájdeme srdce nemocnice – priestory určené pre robotickú rehabilitáciu. Okrem toho tu sú umiestnené moderné ambulancie, infúzny stacionár a klientska zóna. Nechýbajú ani zariadenia pre magnetoterapiu a kryoterapiu. Prvé a druhé poschodie sú vyhradené pre lôžkové oddelenia. Na treťom poschodí sa nachádzajú individuálne a skupinové telocvične, fyzikálna liečba a administratívne priestory.

V súčasnosti je v nemocnici v prevádzke v rámci prvej fázy 40 lôžok. „Lekársky personál máme pre prvú fázu zabezpečený dostatočne. Našou úlohou teraz je získať dostatočný počet sestier, aby sme mohli otvoriť aj druhé lôžkové oddelenie,“ uviedol riaditeľ Rybár, ktorý do budúcna vidí ďalšiu perspektívu aj v otvorení oddelení paliatívnej starostlivosti a revmatológie.

AMBICIÓZNE CIELE

Do konca tohto roka si nemocnica kladie ďalšie ambiciózne ciele: získať akreditáciu podľa štandardov Spojenej akreditačnej komisie, založiť univerzitnú kliniku zameranú na rehabilitáciu a balneológiu a tiež vybudovať kliniku na vzdelávanie fyzioterapeutov a sestier. „Samozrejme, plánujeme sa venovať aj klinickému výskumu a prinášať ďalšie inovácie v oblasti rehabilitácie v spolupráci s logopédmi, psychológmi a ďalšími odborníkmi, aby sme klientom ponúkli skutočne komplexnú starostlivosť,“ odhalil plány MUDr. Jakub Rybár s tým, že v najbližších mesiacoch očakáva aj zahraničnú klientelu, predovšetkým z neďalekého Rakúska.

NAJLEPŠIA NA SLOVENSKU

„Chceli by sme sa stať na Slovensku najlepšou rehabilitačnou nemocnicou, kde nebudeme mať konkurenciu a to nielen z hľadiska úrovne medicínskej starostlivosti a technického vybavenia, ale aj personálu,“ pokračoval v rozhovore riaditeľ s tým, že v nemocnici už teraz pracujú špičkoví skúsení odborníci. „Vyberali sme tých najlepších v obore. Kolektív je pomerne mladý, takže perspektíva ďalšieho vývoja je obrovská. Títo ľudia sa budú vyvíjať a odborný vrchol našej nemocnice ešte len príde.“

Nová bratislavská nemocnica disponuje najväčšou robotickou sekciou na Slovensku a niektoré z jej prístrojov sú jedinečné v krajine. K dispozícii má celkovo 12 robotických prístrojov, ktoré účinne pomáhajú zlepšiť pohyblivosť horných i dolných končatín. „Už po prvom mesiaci fungovania vidíme benefity robotiky pre našich pacientov. Máme prvotné skúsenosti z januára a je zrejmé, že pacienti, či už mladší či starší, ktorí dostali cievnu mozgovú príhodu, rýchlejšie napredujú prostredníctvom robotiky v porovnaní s tradičnou fyzioterapiou. Samozrejme, plnohodnotné vyhodnotenie bude možné až po ošetrení väčšieho počtu pacientov,“ uviedol doktor Rybár.

„Na záver by som chcel poďakovať všetkým ľuďom, ktorí sa na projekte zúčastnili a všetkým zamestnancom nemocnice za veľké úsilie, ktoré do celého projektu vložili. Treba hlavne spomenúť, že celé vybudovanie nemocnice by vôbec nebolo možné bez nášho hlavného akcionára a majiteľa. Sme veľmi radi, že sme práve my získali dôveru a možnosť sa podieľať na tomto unikátnom projekte,“ uzavrel riaditeľ Nemocnice AGEL Bratislava MUDr. Jakub Rybár.