NADÁCIA AGEL podala pomocnú ruku bývalej kolegyni

20. 6. 2024
Nadácia AGEL zohráva dôležitú úlohu v podpore ľudí v núdzi. Jedným z krásnych príkladov pomoci je príbeh bývalej zdravotnej sestry Nemocnice AGEL Krompachy, ktorej sa dostalo potrebnej rehabilitácie práve vďaka štedrosti a podpore NADÁCIE AGEL.
NADÁCIA AGEL podala pomocnú ruku bývalej kolegyni

Život prináša rôzne nepredvídané udalosti, ktoré môžu mať vážny dopad na zdravie a kvalitu života. Bývalá zdravotná sestra Zuzana Fritzová, ktorá pracovala na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny a neskôr v neurologickej ambulancii v Nemocnici AGEL Krompachy, sa v takejto situácii ocitla. Vďaka NADÁCII AGEL mohla absolvovať rehabilitáciu v špecializovanej rehabilitačnej Nemocnici AGEL Bratislava. Už ako malému dieťaťu jej diagnostikovali diabetes mellitus I. typu. Táto choroba jej zásadným spôsobom poškodila obličky a v záujme zlepšenia kvality života postúpila transplantáciu. V roku 2019 utrpela ischemickú cievnu mozgovú príhodu s poruchou reči, postihnutím pravej hornej a dolnej končatiny. Odvtedy Zuzana absolvovala viacero rehabilitácií aj cvičení u logopéda.

 „V rámci projektu Plníme sny NADÁCIE AGEL sme dostali jeden krásny list od vedúcej sestry z chirurgického oddelenia Nemocnice AGEL Krompachy s návrhom na pomoc pre mladú ženu Zuzanu Fritzovú, ktorá tiež pracovala v nemocnici ako sestra. Mladá bojovníčka zápasí s ťažkými zdravotnými komplikáciami a po operácii a dlhom liečení potrebuje rehabilitácie. V Nemocnici AGEL Bratislava absolvuje robotickú rehabilitáciu, ktorá môže pomôcť k zlepšeniu zdravotného stavu a zaradeniu do normálneho života. Ani zdravotníkom sa nevyhýbajú ochorenia a úrazy a v ťažkých životných situáciách prichádza na rad práve naša nadácia. Pre pomoc, podporu, vypočutie a nádej na zlepšenie zdravotného stavu, čo Zuzane Fritzovej úprimne želáme,“ povedala predsedníčka správnej rady Nadácie AGEL Mgr. Iveta Chreneková.   

„Pri určovaní vhodnej cvičiacej záťaže v rámci rehabilitačného plánu sme museli prihliadať na pacientkine pridružené ochorenia. Napriek nim je to mladý človek s veľkým rehabilitačným potenciálom. Aj preto by mala dostať šancu zlepšiť svoje pohybové schopnosti a kvalitu života ako takú, čo znamená predovšetkým zlepšenie sebestačnosti a samostatnosti,“ hovorí primár rehabilitačného oddelenia Nemocnice AGEL Bratislava MUDr. Marek Tkáč, MBA. „Tento cieľ sa snažíme dosiahnuť prostredníctvom intenzívnej robotickej rehabilitácie, ktorá dokáže efektívnejšie rehabilitovať oslabené končatiny a chôdzu vďaka zameraniu sa na konkrétne svalové partie a chybné pohybové stereotypy. Súčasťou liečby zhoršenej hybnosti pacientky je aj individuálna telesná výchova a liečba bolesti v oblasti šije s vyžarovaním do pravej hornej končatiny pomocou fyzikálnej terapie. Pani Fritzová dobre toleruje robotickú rehabilitáciu, cvičenie ju baví a predbežne môžeme povedať, že nastavený rehabilitačný plán jej pomáha zlepšovať pohybový deficit,“ dodáva Marek Tkáč.

Optimizmus a nadšenie z nového zariadenia zdieľa aj samotná pacientka. „Nemocnica AGEL Bratislava je moderné zariadenie v nádhernom prostredí. Cítim sa tu dobre a s vybavením, pohodlím, rehabilitačným plánom, ako aj s prístupom personálu som maximálne spokojná,“ hodnotí Zuzka.