Návrat na športovisko a cesta k zotaveniu profesionálneho hádzanára v špecializovanej rehabilitačnej nemocnici

11. 9. 2024
Po športových zraneniach je cesta k úplnému zotaveniu často dlhá a náročná. Pre mnohých športovcov, amatérov aj profesionálov, môže byť každé zranenie výzvou, ktorá ich na istý čas vyradí z hry. O tom vie aj športovec Oliver Orosz, ktorý po operácii Achillovej šľachy prešiel komplikovanou rehabilitáciou v Nemocnici AGEL Bratislava a teraz sa pripravuje na návrat na ihrisko v športovom klube polície.
Návrat na športovisko a cesta k zotaveniu profesionálneho hádzanára v špecializovanej rehabilitačnej nemocnici

V minulosti mal už obe achilovky roztrhnuté, čo si vyžadovalo náročnú operáciu, liečbu a následnú rehabilitáciu. Hoci tentokrát nešlo o tak rozsiahly operačný zákrok, ako tomu bolo v prípade roztrhnutia Achillovej šľachy, športovec musel absolvovať sériu cvičení na zlepšenie funkčnosti a rozsahu pohybu. Rehabilitácia sa začala tri týždne po operácii. V spolupráci s fyzioterapeutom sa sústredil na techniky na zlepšenie rozsahu pohybu a posilnenie svalovej hmoty. Súčasťou rehabilitácie bola aj laserová terapia a magnetoterapia, ktoré urýchlili hojenie rany. „Začínali sme izometrickými cvičeniami, aby sme nabrali svalovú silu a celkovo spevnili šľachu. Neskôr sme prešli do tréningu funkčných pohybov, kde sme sa dostali do fázy možnosti behu. V tejto fáze sme vykonali diagnostiku na robotickom prístroji C-MILL, kde sme zistili nedostatočnú odrazovú fázu z operovanej nohy,“ opisuje priebeh rehabilitácií fyzioterapeut Mgr. Matúš Šíma.

Pre laika môže byť termín „odrazová noha" neznámy. V hádzanej, rovnako ako v mnohých iných športoch, hráči využívajú pri odraze zvyčajne opačnú nohu, než je ich dominantná ruka. Pre pravákov je to teda často ľavá noha. Táto noha je pri odraze viac zaťažovaná, čo znamená, že musí byť v úplnej kondícii, aby hráč mohol bezpečne a efektívne vykonávať svoje pohyby na ihrisku. „V tomto prípade bolo nevyhnutné, aby rehabilitácia vrátila funkčnosť nohy nielen na 100 %, ale dokonca na 120 %, aby bol návrat na ihrisko možný,“ pokračuje fyzioterapeut Mgr. Matúš Šíma.

Jedným z hlavných benefitov, ktorý poskytuje Nemocnica AGEL Bratislava, je individuálny prístup fyzioterapeuta, ktorý má skúsenosti so športovcami. „Športovci potrebujú špecifickú starostlivosť, pretože ich návrat na športovisko vyžaduje nielen obnovenie základných funkcií, ale aj návrat k výkonu na najvyššej úrovni. Fyzioterapeut v tomto prípade rozumel rozdielom medzi rehabilitáciou bežného pacienta a vrcholového športovca, čo výrazne prispelo k rýchlejšiemu a kvalitnejšiemu zotaveniu,“ oceňuje pacient, hádzanár Oliver Orosz, ktorý pred zradením pôsobil v najväčšom hádzanárskom oddiele na Slovensku – Športového klubu polície.

Okrem individuálneho prístupu  oceňuje špičkové technologické vybavenie v zdravotníckom zariadení. „Nemocnica disponuje modernými prístrojmi, akými sú robotické zariadenia, laserová terapia a ďalšími technológiami, ktoré pomáhajú pacientom rýchlejšie sa zotaviť. Pre športovcov je kľúčové, aby mali prístup k takémuto vybaveniu čo najskôr po zranení, pretože každé zdržanie môže predĺžiť ich rekonvalescenciu. Cesta k zotaveniu po zranení môže byť náročná, ale s pomocou odborníkov a moderných technológií je možné dosiahnuť úspech a vrátiť sa na športovisko pripravený na ďalšie výzvy,“ dodáva Oliver Orosz.